Före besöket
Dessa övningar är lämpliga att genomföra innan Yrkes-SM för att förbereda eleverna inför sitt besök och få dem att komma igång med funderingar kring studie- och yrkesval samt framtiden. Ni väljer själva vilka övningar ni vill göra.
Dessa övningar är lämpliga att genomföra innan Yrkes-SM för att förbereda eleverna inför sitt besök och få dem att komma igång med funderingar kring studie- och yrkesval samt framtiden. Ni väljer själva vilka övningar ni vill göra.
Tid: 15–30 minuter
Denna övning får eleverna att personligen ta ställning. Målet är att använda övningen som ett underlag för diskussion kring gymnasievalet.
Ställ alla stolar i en ring så att alla ser varandra.
Du ger ett antal påståenden. Om en elev tycker att påståendet stämmer överens med vad de själva tycker så reser de sig upp och byter plats med någon annan som också håller med om påståendet. Finns det inte någon att byta med behåller eleven sin plats. Efter varje påstående låter du några elever dela med sig av sina tankar kring frågan. När du har ställt ett tiotal frågor går du sedan över till efterdiskussionen.
Exempel på frågor som du kan ta upp i klassen:
Tid: 20–30 minuter
I denna övning kommer deltagarna att göra tankekartor tillsammans för att se hur långt ut de olika yrkena kan förgrena sig.
Varje grupp behöver minst ett papper i A4-storlek och en penna.
Dela upp deltagarna i grupper och se till att varje grupp har papper och en penna.
Börja med att måla upp en ring på tavlan med ett yrke eller en yrkeskategori i. Måla sedan tre mindre ringar, skriv i relaterade yrken eller inriktningar och dra streck till den stora ringen i mitten. Berätta sedan att grupperna ska göra egna tankekartor och se till att inga grupper väljer samma yrke. Ge eleverna 5 minuter att göra tankekartor och berätta sedan att de ska rotera ett steg åt höger och lämna kvar sin tankekarta så att nästa grupp kan fortsätta på den. Ge dem 5 minuter att slutföra sina tankekartor och gå sedan in i efterdiskussion. Ett alternativ är att endast göra en tankekarta tillsammans på tavlan i helklass.
Exempel på frågor som ni kan ta upp
Tid: 30–60 minuter
Denna övning lämpar sig bäst att genomföra individuellt.
I denna övning ska deltagarna se på filmer om de yrken som förekommer på Yrkes-SM. Filmerna ger möjlighet att lära sig mer om dessa yrken.
Då filmerna uteslutande finns på internet så
behöver eleverna dator eller surfplatta med internetuppkoppling.
Låt eleverna gå in på www.yrkessm.se/film och berätta för dem att de ska titta på minst tre filmer som representerar yrken de tycker verkar intressanta. Låt dem titta och svara på följande frågor:
Återsamla alla deltagare efter att de sett filmerna och skrivit ner svar på alla frågor. Börja med att gå ett varv och låt deltagarna berätta de tre största fördelarna med yrket utan att avslöja vilket yrke det är. Låt de övriga deltagarna försöka gissa yrket och låt sedan deltagaren presentera sina svar.
Exempel på frågor man kan ta upp i klassen
Ett alternativ är att använda en projektor och se filmerna i helklass och att de gruppvis besvarar frågorna som finns med under genomförande.
I denna version inkluderas inte gissningsmomentet. Det går även att minska eller öka antalet filmer eleverna ska titta på, beroende på hur mycket tid man har.
Tid: 25–50 minuter
I denna övning kommer eleverna att sortera olika ord kopplade till yrkeskategorier och värdera vad som är viktigt för det yrket. Det kommer att utmana eleverna kring sina värderingar om olika yrken samt få upp ögonen för yrken som medverkar på Yrkes-SM.
Du behöver klippa upp de olika egenskapskorten som du hittar HÄR » eller så skapar ni era egna kort.
Dela upp deltagarna i grupper och se till att varje grupp har en uppsättning med respektive egenskap i. Låt eleverna sedan välja ett yrke som finns med på Yrkes-SM (se faktaruta nedan) och berätta att de ska välja ut de fem viktigaste egenskaperna man borde ha för att arbeta inom det yrket. Ge eleverna 5–10 minuter till detta. Berätta sedan att de ska ta bort ytterligare två och rangordna inbördes så att de får de tre viktigaste egenskaperna. Presentera och diskutera med resten av klassen.
Exempel på frågor du kan ta upp i klassen.