Praktisk information inför besöket

Här har vi samlat praktisk information som är viktig att ta del utav inför ert besök. Läs igenom noggrant och om ni har möjlighet så rekommenderar vi att ha denna sida nära till hands även när ni är på plats. Uppdateringar kan komma att ske.

Karta

Karta över evenemangsområdet finns här: https://www.yrkessm.se/karta/
Kartan innehåller information om yrken, utställare, toaletter, fikaplatser, sjukvård med mera. 

Transport till evenemanget inom Karlstad 

Det går utmärkt att ta sig till Yrkes-SM till fots. Att gå från Karlstads centrum tar cirka 25 minuter. Det går också fint att cykla till Yrkes-SM. Att cykla från centrala Karlstad tar ungefär 10 minuter. Cykelparkering finns uppmärkt precis intill områdets huvudentré. 

Ett annat sätt att ta sig till Yrkes-SM är med Yrkesbussen. Yrkesbussen avgår med fem minuters mellanrum och stannar vid hållplatserna Stora torget, Residenstorget, Drottninggatan, Busstationen och arenaområdet på Tingvalla Sportcenter. Bussturen är helt gratis. 

Läs mer om att åka buss till Yrkes-SM här

Det går också att åka bil till Yrkes-SM. Samåk då gärna med någon som också ska besöka evenemanget. En besöksparkering finns en bit bort från evenemangsområdet. 

Busstransport för skolklasser inom Värmland

Skolklasser i årskurs 7–9 samt gymnasiets årskurs 1 inom Värmland åker buss till och från Yrkes-SM. Ett Excel-blad har skickats till dessa skolor med tider för hämtning vid dit- och hemresa. Observera att det är viktigt att vara i tid med rätt antal elever vid upphämtningen. Ingen bussbiljett eller bokningsbekräftelse behövs.  

Övriga skolklasser inom Värmland som reser med lokal/regional trafik har fått utskriftsbara biljetter skickade till respektive SYV/rektor. Bussbiljetterna visas upp vid resa med alla lokala och regionala bussar.  

Inför resor till och från Yrkes SM med regiontrafik (PDF)
Inför resor till och från Yrkes SM med stadstrafik (PDF)

Vid frågor om er transport, kontakta:
Ann-Louise Sandström Axelsson: ann-louise.axelsson@regionvarmland.se
Jan-Erik Andrén: jan-erik.andren@regionvarmland.se 

Busshållplats för förbokade bussar 

Busshållplatsen för förbokade bussar är belägen på Willys parkering (se evenemangskartan). Bussar med skolklasser i årskurs 7–9 samt gymnasiets årskurs 1 från Värmland samt alla övriga bokade bussar, inom och utanför Värmland, ska lämna och hämta sina passagerare via denna parkering. 

När ni kliver av bussen går ni en kort promenad för att komma till evenemangsområdet. Ni går längs tågspåren, under gångbron och in genom huvudentrén. Följ pilar och gå mot den stora blåa Yrkes-SM portalen.  Avgång med förbokad buss sker från samma plats. 

Huvudentré

Som skolklass går ni alltid in via evenemangsområdet huvudentré, bredvid Racketcenter.

Anmäla ankomst

Skolklasser ska anmäla sin ankomst vid huvudentrén. Lärare/klassansvarig anmäler klassen. Eleverna väntar bredvid.
Övriga besökare behöver inte anmäla ankomst. 

Kontroll av väskor 

Undvik gärna att ta med väska till evenemanget om möjligt. Det är dock tillåtet att ha med sig en liten väska (skolväska) med maxmåtten 40x40x20 cm in på området efter att den har öppnats och tittats i. Våra volontärer kommer att genomföra kontrollen vid entréerna. Större väskor kommer att förvaras i ett utrymme i anslutning till entréerna under besöket.  

Skolklasser som har med lunch

Skolklasser som har med lunch till evenemanget kan hantera matleveransen på följande sätt: 

  • För er som kommer med buss: Ta med maten in via huvudingången. På grund av restriktioner för storlek på väskor kommer väskor/lådor med mat att visiteras.  
  • För er som kommer med bil: Paketerad lunch i större lådor eller liknande ska köras in via lilla entrén vid Våxnäs återvinningscentral. Där finns en avlastningszon där ni lämnar maten. Maten bärs sedan in av evenemangspersonal.

Äta medhavd lunch 

Skolklasser äter medhavd lunch på läktarna inne i Tingvalla Isstadion. Tänk på att ta med ert skärp när ni är klara. 

Köpa lunch

Det går att köpa mat och fika på området. Bland annat så kommer det att finnas tre foodtrucks på plats under samtliga tre dagar: 

  • Estias food truck 
  • Skogshyddans Dirty Pig truck 
  • Isseta Bar & Deli 

Yrkes-SM är miljödiplomerat enligt SUSA och det kommer självklart att finnas vegetarisk mat på menyn. 

Ta med egen vattenflaska

På evenemangsområdet finns en vattenstation där ni kan fylla era egna vattenflaskor med kranvatten. Vattenstationen är utmärkt på evenemangskartan. Yrkes-SM är miljödiplomerat enligt SUSA och vi uppmuntrar alla besökare att ta med en egen vattenflaska. 

Släng skräp på rätt plats

På området finns det papperskorgar och sorteringskärl. Följ anvisningarna och hjälp oss att värna om miljön. 

Informationscenter och informationshubbar

I Tingvalla Isstadion finns evenemangets informationscenter samt ett antal informationshubbar. Till informationscentret/en informationshubb kan du komma om du vill ha vägledning eller få svar på en fråga. 

Sjukvård på plats

Om olyckan är framme så har vi sjukvårdare på plats på området under evenemangets alla öppettider. Sjukvårdare finns inne i huvudentrén i Tingvalla Isstadion. 

Återsamlingsplats

 Vid eventuell utrymning finns en återsamlingsplats utanför Tingvalla Isstadion. Återsamlingsplatsen är markerad på evenemangskartan. 

Tidsuppskattning för besöket

Det är ett stort evenemangsområde och för att uppleva hela evenemanget rekommenderar vi att ni räknar med att ni behöver cirka tre timmar (exkl. restider). 

Få ut maximalt av besöket

Ni kommer att få ut mesta av ert besök om ni har förberett er och planerat ert besök. Vi vår lärarhandledning finns övningar att göra inför, under och efter besöket. Har tiden sprungit iväg och ni får svårt att hinna förbereda klassen med övningar? Då är vårt tips att försöka planera hur du vill lägga upp ert besök. Börja med att bestämma om ni ska gå runt tillsammans eller om du ska låta eleverna gå fritt.  

Öppettider

Tisdag 23/4 10.00-16.00
Onsdag 24/4 09.00-16.00
Torsdag 25/4 09.00-12.00 (Prisutdelning 15.00-16.30 i Racketcenter, Tingvalla Sportcenter) 

Adress

Tingvalla Sportcenter, Stadionvägen 4, 653 40 Karlstad

Foto och film på plats

Det kommer att fotograferas, filmas och sändas live under Yrkes-SM. Bilderna och filmerna kommer att användas i arrangörernas kommunikationskanaler och sociala medier för att berätta om evenemanget. Kontakta oss eller prata med personal på plats om du har någon invändning mot att du eller elever syns i bild/film.