Seminarier

Det erbjuds flera intressanta och kostnadsfria seminarier under Yrkes-SM. Du kan bland annat få veta vad som ligger bakom den låga attraktionskraften till gymnasiets yrkesprogram och hur Sveriges gymnasieprogram kan jämföras med andra EU-länder. Seminarierna genomför i Stig Svensson Lounge, Visma Arena. Läs mer och anmäl dig nedan!

Stig Svensson Lounge, Visma Arena

Tisdag 10/5

Tider: 11.00–11.45, 13.30–14.15, 15.00–15.45
Utan yrkesskickliga stannar Sverige
Vad ligger bakom den låga attraktionskraften till gymnasiets yrkesprogram – och hur påverkar det framtidens arbetsmarknad? Välkommen på en föreläsning där Alexandru Panican beskriver intressanta slutsatser från forskning om val av yrkesprogram i Sverige. Han kommer också berätta om olika aktörers betydelse för att få en bättre övergång från skolan till arbetslivet. Alexandru Panican är docent i socialt arbete vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Han har ett brett forskningsintresse, däribland ungdomsarbetslöshet.

 

Stig Svensson Lounge, Visma Arena

Onsdag 11/5

Vägledning i Sverige: One size fits no one
Hur ser Sveriges kompetens på gymnasieprogrammen ut jämfört med andra EU-länder? Vad kan vi lära oss av dem? Få en internationell överblick med föreläsaren Amelie von Zweigbergk som även kommer att göra intressanta jämförelser med andra länder. Amelie von Zweigbergk har bland annat varit statssekreterare åt fem ministrar, suttit i UNESCOs styrelse i Paris samt utrett gymnasieskolan och yrkesutbildningarna.

Tider: 09.30–10.30, 13.00–14.00, 15.00–16.00

 

Stig Svensson Lounge, Visma Arena

Onsdag 11/5

Kompetensförsörjning 2022, Utbildnings- och arbetsmarknadsprognoser för Kronobergs län
Hur ser utvecklingen ut av länets kompetensförsörjning? Vilka framtida kompetenser kommer behövas? Välkommen att ta del av Region Kronobergs regionala utbildnings- och arbetsmarknads­prognoser. Du får  veta mer om Kronobergs tillgång/efterfrågan på utbildade och även bedöm­ningar av arbetsmarknadsläget år 2035. Region Kronoberg.

Tider: 10.45–11.20, 14.15–14.45

 

Stig Svensson Lounge, Visma Arena

Onsdag 11/5

Behöver företag digital (spets)kompetens?
Vilka behov har små och medelstora företag i Kronoberg av digital kompetens och spetskompetens? Utifrån en rykande färsk rapport om digitala kompetensbehov presenteras resultat och olika utmaningar för företag i olika branscher. För att uppmuntra dialog och reflektion på resultaten som presenteras kommer sessionen att avslutas med fråge- och diskussionsstund. Delrapporten är ett resultat från projektet Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg som finansieras av ERUF och Region Kronoberg.

Glenn Sjöstrand, Universitetslektor, Institutionen för samhällsstudier, Linnéuniversitetet
Elin Gunnarsson, projektledare Digital kompetens och Spetskompetens i Kronoberg, Linnéuniversitetet

Tider: 11.30–12.00

 

Anmäl dig här »

Föreläsare