Seminariescenerna

Det erbjuds flera intressanta och kostnadsfria seminarier under Yrkes-SM. Både på stora scenen i Racketcenter och lilla scenen i Tingvalla Isstadion. Ingen föranmälan behövs. Läs mer nedan.

Stora scenen, Racketcenter

Tisdag 23 april

09.00-09.45 Invigning av Yrkes-SM
På scen:
Ida och Malte Hallquist är programledare
Målgrupp:
Slutet event för SM-tävlande och branschrepresentanter
Beskrivning:
Yrkes-SM 2024 invigs och firar 20-årsjubileum! På scenen sker underhållning och välkomsttal från WorldSkills Sweden, Region Värmland, Karlstad Kommun samt en hemlig gäst.

10.30-12.00 Värmlandsdagen – Förnyelse, Kompetens och Framtid (Del 1)
På scen:
Helen Myslek (Skolverket), Ulrica Matthed Bergström (Region Värmland), Johan Kullander (Karlstad Kommun), Mia Nikali (LO), Johan Olsson (Svenskt Näringsliv), Mia Bernhardsen (Svenskt Näringsliv), Anna Kahlson (MYH), Helén Björnsdotter (MYH).
Målgrupp:
Beslutsfattare inom kommun/region, kompetensförsörjningsråd, bransch- och näringslivsorganisationer, Utbildningsrepresentanter. (Inbjudan krävs)
Beskrivning: Skolverket publicerade 2023 en dimensioneringsutredning för gymnasial utbildning. Vad innebär detta för Värmlands utbildningar och kompetensförsörjning? Vilka möjligheter öppnas upp och vilka utmaningar finns? Skolverket inleder med ett nationellt perspektiv följt av Region Värmland och Karlstad Kommun som berättar hur det påverkar på lokal nivå. Därefter följer en paneldiskussion med LO och Svenskt Näringsliv. Passet avslutas med Myndigheten för yrkeshögskolan som presenterar kvalifikationer, SeQF och branschvalidering för effektiv kompetensförsörjning.

12.15-13.00 En resa mot framtiden
På scen:
Daniel Cederwall, Festo AB
Målgrupp:
Personalansvariga inom industri. Skolledning, utbildare, utbildningsledare.
Beskrivning:
Är det bara tomt snack med dessa ständiga kompetensluckor eller är det faktiskt den bittra sanningen? Lyssna på en inspirerande föreläsning av Daniel Cederwall, Festo Didactic på hur du lättare kan attrahera din personal, hur du behåller din kompetens och varför det är en viktig framgångsfaktor att just utbilda sina medarbetare. Om du jobbar inom industrin eller kanske som lärare så kommer du ha med dig matnyttiga tips som enkelt kan användas i din vardag! På scenen visas också en ny generation utbildningsmaterial, Festo LX, ett gigantiskt utbildningsbibliotek som passar alla på alla nivåer.

13.30-14.30 Värmlandsdagen – Förnyelse, Kompetens och Framtid (Del 2)
På scen: Jens Löf (Europeiska Socialfonden), Värmlandsmedaljörer från tidigare Yrkes-SM, Saleh Mohammadi (Värmlands Yrkesfokus)
Målgrupp:
Beslutsfattare inom kommun/region, kompetensförsörjningsråd, bransch- och näringslivsorganisationer, Utbildningsrepresentanter. (Inbjudan krävs)
Beskrivning:
Värmlandsdagen fortsätter med ESF+ och fokuserar på hur projekt kan finansieras för att fler arbetslösa ska kunna nå arbetsmarknaden. Därefter berättar värmländska medaljörer från tidigare Yrkes-SM om deras yrkesbanor. Passet avslutas med att Värmlands Yrkesfokus presenterar vilka långsiktiga effekter Yrkes-SM ska få i regionen kopplat till kompetensförsörjningsfrågor och yrkesutbildningar.

15.00-15.45 Yrkeshögskolan – kort utbildningsväg till tydlig yrkesroll
På scen: Betina Mohager och Håkan Düring från Myndigheten för yrkeshögskolan samt utbildningsanordnare från Värmland
Målgrupp:
SYV, elever och alla övriga som är intresserade av att veta mer om yrkeshögskola som utbildningsform
Beskrivning:
Hur funkar det att plugga inom YH? Var hittar jag vilka utbildningar som finns? Vilka jobb leder utbildningarna till? Vad finns det för YH-utbildningar i Värmland? Vi ger svar på dessa och andra frågor som rör yrkeshögskolan – varmt välkommen!

16.00-17.00 Världens största föräldramöte
På scen: David Lekholm Häggberg, Linn Bergh, Jonas Evaldsson och Johan Norbäck (Arbetsmarknadskunskap och Handelskammaren Värmland)
Målgrupp:
 Föräldrar till skolungdomar, SYV, Lärare
Beskrivning:
 Hur pratar vi om framtiden med de som ska vara med och forma den?

Hur är det egentligen att göra val inför framtiden? Ärligt talat är det svårt att sia om, och många av de som tror sig veta har statistiskt sett ofta fel. Så hur kan vi egentligen prata om framtiden med unga när vi inte vet exakt hur den kommer att bli?

Det vi däremot vet är att Sverige idag står inför stora utmaningar. De branscher som idag är med och skapar det Sverige som vi vill ha står idag inför stora utmaningar med kompetensförsörjning. Vi har en stor arbetslöshet hos framför allt ungdomar, samtidigt står många arbetsgivare och skriker efter rätt kompetens.

Hur välgrundad valkompetens har egentligen unga idag? Hur kan vuxna vara ett stöd i vägen till jobben? Få koll på hur vi kan lösa dessa utmaningar tillsammans.  Välkommen på Världens största föräldramöte!

Onsdag 24 april

09.00-15.00 Final i Yrkeskampen
På scen: 18 st ÅK8-klasser från hela landet
Målgrupp:
Alla besökare
Beskrivning:
Yrkeskampen är en nationell skoltävling där det tävlas i klasslag, tävlingsmomenten kopplas till de 12 st nationella yrkesprogrammen på gymnasial nivå. I höstas hölls en digital kvaltävling där över 16 000 elever deltog, från den kvalade klasser vidare till fysiska regionsfinaler och här i Karlstad är det dags för riksfinal. Finalens tävlingar kommer ske i deltävlingar under förmiddagen och sedan en slutfinal under eftermiddagen. Missa inte denna aktivitet, det kommer vara laddat, fartfyllt, välbesökt och en god atmosfär. Välkommen!

Torsdag 25 april

09.00-09.30 VVS- och fastighetsprogrammet
På scen: Carina Lundström, Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd
Henrietta Ludwig, VVS-branschens Yrkesnämnd
Helena Örnliden, Plåt & Ventbyrån
Målgrupp: Studie och Yrkesvägledare, Föräldrar, Myndigheter
Beskrivning:
Vill du ha mer kunskap om VF-programmet, vilka yrken utbildningen kan leda till, samt vilka framtida möjligheter som kan öppnas upp för eleverna? Vill du kunna guida dina elever till ett ännu bättre gymnasieval? Ja, då är detta definitivt ett seminarium för dig. Hör branschexperterna berätta om yrkesprogrammet och hur det skapar många olika möjligheter för en framtida karriär.

10.00-10.45 Tillträde, behörighet och urval – hur fungerar det att ansöka till yrkeshögskolans utbildningar?
På scen: Axel Adelswärd och Betina Mohager från Myndigheten för yrkeshögskolan
Målgrupp:
SYV, coacher och övriga som vill veta mer om hur ansökan till yrkeshögskolan fungerar.
Beskrivning:
Välkommen till ett seminarium där vi förklarar hur du hittar utbildningar inom yrkeshögskolan, samt vilka behörighetskrav som finns och hur du ansöker till utbildningarna.

11.00-12.00 Yrkesutbildning påverkar ekonomi och tillväxt!
På scen: Sven-Olov Daunfeldt, Chefsekonom Svenskt Näringsliv, Torbjörn Hållö, Chefsekonom LO
Målgrupp:
studerande, företagare, beslutsfattare, politiker och allmänt samhällsintresserade
Beskrivning:
Vilken påverkan har vår kompetens på vårt samhälle och möjligheter för tillväxt och i så fall hur? Hur kan din yrkesutbildning spela en viktig roll i stort och för internationell konkurrenskraft?

15.00-16.30 Yrkes-SM prisutdelning
På scen: Ida och Malte Hallquist är programledare
Målgrupp:
Slutet event för SM-tävlande och branschrepresentanter
Beskrivning:
Vilka tävlande blir svenska mästare i Yrkesskicklighet? Under medaljceremonin delas guld, silver och brons ut till vinnarna av varje tävlingskategori.
Dessutom kommer stafettpinnen lämnas över till kommande arrangörer av Yrkes-SM 2026. Arrangörer då blir Region Stockholm och Stockholms Stad, datum är 4-6 maj 2026 på Stockholmsmässan.

Lilla scenen, Tingvalla Isstadion

Tisdag 23 april

10.20 APL utomlands – Internationella möjligheter genom eTwinning och Erasmus+
På scen: Karin Kaikkonen (UHR, eTwinning) och Linda Nilsson (UHR, Nationella yrkesutbildningsteamet för Erasmus+)
Beskrivning: Med Erasmus+  och eTwinning kan du som lärare eller personal inom skolan få möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder.  Du som elev får möjlighet till APL utomlands. Du får nya perspektiv, kunskaper och får uppleva annan kultur, språk och miljö.

10.40 Motorbranschen i rörelse mot fler tjejer!
På scen: Johanna Linder, Transportföretagarna
Beskrivning:
Visst finns det tjejer i motorbranschen men det behövs fler, därför vill vi inspirerar till ett spännande val in i framtiden – en kort introduktion av olika yrkesroller du kanske inte ens tänkt på.

11.00 Forma din Framtid
På scen: David Olofsson och Viktoria Grönkvist, Framtidsfrön
Beskrivning: Känner du att det är svårt att välja gymnasium eller yrke? Kom och inspireras av berättelser och få värdefulla tips på hur du kan gå till väga för att forma din framtid.

11.20 PAUS

11.40 Noll koll eller Full koll på Jobb & Ekonomi
På scen: Swedbank Dan Fröberg
Beskrivning: En föreläsning om vad man ska tänka på när man får första Jobbet och Privatekonomi, räcker pengarna?

12.00 Möt en ung entreprenör
På scen: Ung Företagsamhet Värmland
Beskrivning: Vi kommer intervjua UF-företag som ställer ut på Yrkesmässan så det blir flera olika UF-företagare.

12.20 Tips inför framtiden
På scen:
Klara Gullström, AMF Pension
Beskrivning:
 Nästan hälften av din vakna tid kommer du spendera på jobbet. Hur kan man tänka när man ska välja vad man vill bli? Vi vet faktiskt en hel del om framtiden, så kom förbi och lyssna på några av våra tips!

12.40 En väg till drömyrket oavsett start
På scen:
Region Värmlands folkhögskolor
Beskrivning:
Inledning med skådespeleri från Molkoms folkhögskola. Studie- och yrkesvägledare berättar om hur vägen till ett drömyrke kan passera via en folkhögskola. Exempel på studier och arbeten inom skog från Klarälvdalens folkhögskola.

13.00 CAD är framtiden!
På scen: William Winsth, Harley Berglund samt Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum Sverige
Beskrivning: Möt William och Harley som är grymma på CAD och som båda tagit medaljer i SM. Du får svar på varför teknik är kul och hur du kan förändra världen!

13.20 APL utomlands – Internationella möjligheter genom eTwinning och Erasmus+
På scen: Karin Kaikkonen (UHR, eTwinning) och Linda Nilsson (UHR, Nationella yrkesutbildningsteamet för Erasmus+)
Beskrivning: Med Erasmus+  och eTwinning kan du som lärare eller personal inom skolan få möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder.  Du som elev får möjlighet till APL utomlands. Du får nya perspektiv, kunskaper och får uppleva annan kultur, språk och miljö.

13.40 PAUS

14.00 Arbetsmarknadskunskap
På scen: David Lekholm Häggberg, Arbetsmarknadskunskap Sverige
Målgrupp: Personer som står inför ett val, så som skolelever, SYV, VUX, KAA osv.
Beskrivning:
Arbetsmarknaden förändras konstant i Sverige. De jobb som förr var självklara instegsjobb har idag ersatts i många fall av ny teknik. Samtidigt som denna omställning sker gäller det att göra val inför framtiden. Vad spelar egentligen roll på arbetsmarknaden, och hur kan du som individ förbättra dina chanser att få ett jobb? Idag finns det nästan 9000 olika yrkestitlar. Tänk om det jobbet som du passar bäst om är något du aldrig hört talas om? Precis allt detta får du svar på och verktyg så du kan äga din egen resa!

14.20 Välkommen hem till fastighetsbranschen!
På scen: Therese och Carina, Fastighetsbranschens utbildningsnämnd
Målgrupp: Ungdomar
Beskrivning:
Hur är det att jobba med våra hem, hus och samhällen? Upptäck en framtidsbransch med många karriärvägar, trygga jobb och många möten med människor.

14.40 Ingen glömmer en bra yrkeslärare
På scen:
Anita Ward och Maria Rundberget ”Yrkeslärarutbildningen, Karlstads universitet”
Beskrivning: Jobbar du redan som obehörig yrkeslärare men vill växa i ditt pedagogiska ledarskap? Eller funderar du på att yrkesväxla och bidra med dina kunskaper till dem som är på väg ut i yrkeslivet? Sök yrkeslärarutbildningen! På Karlstads universitet kan du studera på distans och arbeta parallellt om du vill.

15.00 Därför får du ett jobb efter yrkeshögskolan!
På scen: Åsa Kildén och Jonas Svensson, Myndigheten för yrkeshögskolan
Beskrivning:
Det unika med yrkeshögskolan. En högre utbildning där du möter branschen genom hela utbildningen. Ett bra sätt att utvecklas inom din bransch eller byta bana.

15.20 Serveringsrace med Servitörer
På scen: Kersti Wittén, Visita samt tävlande deltagare i yrket Servitör
Beskrivning:

Onsdag, 24 april

9.20 Tips inför framtiden 
På scen:
Klara Gullström, AMF Pension
Beskrivning:  
Nästan hälften av din vakna tid kommer du spendera på jobbet. Hur kan man tänka när man ska välja vad man vill bli? Vi vet faktiskt en hel del om framtiden, så kom förbi och lyssna på några av våra tips!

9.40 Yrkeslärares expertis och dess betydelse för morgondagens kunniga yrkesutövare
På scen: Maria Johansson, Malmö Universitet
Beskrivning:
Seminariet fokuserar yrkeskunnande, synen på yrkesutbildning och yrkeslärares expertis. Utöver det ges information om yrkeslärares möjlighet att utbilda sig på avancerad nivå.

10.00 Vart leder ett yrkesprogram?
På scen: Elin Kebert, Byggföretagen
Beskrivning:
Gymnasievalet kan känns som ett svårt ödesdigert val där hela framtiden står på spel. Men hur är det egentligen – vart leder ett yrkesprogram? Får du jobb? Kan du ångra dig? Kort dragning om olika vägar som finns öppna efter ett yrkesprogram.

APL utomlands – Internationella möjligheter genom eTwinning och Erasmus+
På scen: Karin Kaikkonen (UHR, eTwinning) och Linda Nilsson (UHR, Nationella yrkesutbildningsteamet för Erasmus+)
Beskrivning: Med Erasmus+ och eTwinning kan du som lärare eller personal inom skolan få möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder.  Du som elev får möjlighet till APL utomlands. Du får nya perspektiv, kunskaper och får uppleva annan kultur, språk och miljö. 

10.40 Motorbranschen i rörelse mot fler tjejer!
På scen: Johanna Linder, Transportföretagen
Beskrivning:
Visst finns det tjejer i motorbranschen men det behövs fler, därför vill vi inspirerar till ett spännande val in i framtiden – en kort introduktion av olika yrkesroller du kanske inte ens tänkt på.

11.00 Känner du att det är svårt att välja gymnasium eller yrke?
På scen: David Olofson & Viktoria Grönkvist, Framtidsfrön
Beskrivning: Känner du att det är svårt att välja gymnasium eller yrke? Kom och inspireras av berättelser och få värdefulla tips på hur du kan gå till väga för att forma din framtid.

11.20 PAUS

11.40 Framtidens industriarbetare
På scen: Sofie Gustavsson, IF Metall Östra
Beskrivning: IF Metall är med och påverkar framtidens industriarbetare för ett hållbart arbetsliv!

12.00 Ung Företagsamhet Värmland
På scen: Möt en ung entreprenör
Beskrivning: Vi kommer intervjua UF-företag som ställer ut på Yrkesmässan så det blir flera olika UF-företagare

12.20 PAUS

12.40 En väg till drömyrket oavsett start
På scen: Region Värmlands folkhögskolor
Beskrivning: Lärare från Kristinehamns Folkhögskola berättar om folkbildning och hur man genom sin kreativa process och ens intresse för spel- och nördkultur kan komma ett steg närmare sitt drömyrke.

13.00 Därför får du ett jobb efter yrkeshögskolan!
På scen: Åsa Kildén och Jonas Svensson, Myndigheten för yrkeshögskolan
Beskrivning:
Det unika med yrkeshögskolan. En högre utbildning där du möter branschen genom hela utbildningen. Ett bra sätt att utvecklas inom din bransch eller byta bana.

13.20 APL utomlands – Internationella möjligheter genom eTwinning och Erasmus+
På scen: Karin Kaikkonen (UHR, eTwinning) och Linda Nilsson (UHR, Nationella yrkesutbildningsteamet för Erasmus+)
Beskrivning: Med Erasmus+  och eTwinning kan du som lärare eller personal inom skolan få möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder.  Du som elev får möjlighet till APL utomlands. Du får nya perspektiv, kunskaper och får uppleva annan kultur, språk och miljö.

13.40 Spela eller utbilda mig?
På scen: David Engberg, Carlstad Kings
Beskrivning: Varför man inte kan välja och hur stor betydelsen har för varandra.

14.00 Olika vägar in i jobb – för vuxna
På scen: Elin Kebert, Byggföretagen
Beskrivning:
För dig som vill hitta nytt jobb eller ta klivet in i en helt ny bransch – vilka vägar finns? Om yrkesvux, komvux, yrkeshögskola och nationell yrkesutbildning in i samhällsbyggnad.

14.20 Välkommen hem till fastighetsbranschen!
På scen: Therese och Carina, Fastighetsbranschens utbildningsnämnd
Målgrupp: Ungdomar
Beskrivning:
Hur är det att jobba med våra hem, hus och samhällen? Upptäck en framtidsbransch med många karriärvägar, trygga jobb och många möten med människor.

14.40 Därför är Frisör det bästa framtidsyrket
På scen: Michael Barcefer, Frisörföretagarna
Beskrivning:
Kom och lyssna till Michael från Michael och Frisörerna om hans resa till att bli Frisör, vilka möjligheter yrket erbjuder den som är villig att satsa och hur man når framgång genom sociala medier.

15.00 Paus

15.20 Serveringsrace med Servitörer
På scen: Kersti Wittén, Visita samt tävlande deltagare i yrket Servitör
Beskrivning:

Torsdag, 25 april

9.20 Tips inför framtiden 
På scen: 
Karl Vangstad, AMF Pension
Beskrivning:  
Nästan hälften av din vakna tid kommer du spendera på jobbet. Hur kan man tänka när man ska välja vad man vill bli? Vi vet faktiskt en hel del om framtiden, så kom förbi och lyssna på några av våra tips!

09.40 En väg till drömyrket oavsett start
Region Värmlands folkhögskolor
Inledning med skådespeleri från Molkoms folkhögskola. Lärare från Kristinehamns Folkhögskola berättar om folkbildning och hur man genom sin kreativa process och ens intresse för spel- och nördkultur kan komma ett steg närmare sitt drömyrke.

10.00 Skapa spel!
På scen: Marléne Tamlin, Dataspelsbranschen
Beskrivning: Visste du att den svenska dataspelsbranschen är större musik- och filmbranschen tillsammans? 3D-grafiker, 2D-grafiker, Animatör, Speldesigner, Producent, Gameplay Programmer, Engine Programmer, Spelkompositör, Speltestare, Community Manager – Rollerna i spelbranschen är många. Idag jobbar över 8500 personer med spel i Sverige och det finns plats för fler! Dataspelsbranschen berättar om hur du kan bli en del av det svenska spelundret.

10.20 Tingvallagymnasiets elever åker utomlands för praktik
På scen: Tindra Larsson, Albin Andersson Hotell- och Turismprogrammet och Hugo Barthelson Scandic Winn
Beskrivning: Tingvallagymnasiets Albin Andersson och Tindra Larsson som läser sista året på hotell- och turismprogrammet, de berättar om sina erfarenheter.

10.40 Vägen genom gymnasiet till jobb.
Elenni Wohlin Tingvallagymnasiet ”Resan genom Vård- och omsorgsprogrammet på Tingvallagymnasiet till jobb som sjuksköterska

11.00 PAUS

11.20 Välkommen hem till fastighetsbranschen!
På scen:
Therese och Carina, Fastighetsbranschens utbildningsnämnd
Målgrupp: Ungdomar
Beskrivning:
Hur är det att jobba med våra hem, hus och samhällen? Upptäck en framtidsbransch med många karriärvägar, trygga jobb och många möten med människor.

11.40 Noll koll eller Full koll på Jobb & Ekonomi
På scen: Dan Fröberg Swedbank
Beskrivning: En föreläsning om vad man ska tänka på när man får första Jobbet och Privatekonomi, räcker pengarna?