
Vad är Yrkes-SM?
Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Det bjuds på ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år, där skolor och allmänhet gratis får besöka evenemanget under tre intensiva dagar. Besökare och skolelever får möjlighet att upptäcka, utforska och själva få prova på många olika yrken. Allt från guldsmed och servitris till hästskötare, hotellreceptionist och peronsbilmekaniker.
Förutom prova på-aktiviteter innehåller Yrkes-SM också tävlingar i yrkesskicklighet för unga. Tävlingen arrangeras för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa att tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).
När och var arrangeras nästa Yrkes-SM?
Yrkes-SM arrangeras i Växjö på Arenastaden mellan den 10-12 maj 2022.
Får vem som helst besöka Yrkes-SM?
Absolut. Besökare i alla åldrar är välkomna till såväl prova på-aktiviteter som att titta på tävlingarna. Det är fri entré.
Vad kan jag som besökare göra på Yrkes-SM?
Ett besök på Yrkes-SM är ett inspirerande och kul sätt att lära sig mer om yrkesutbildningar, karriärmöjligheter och framtidens jobb. Besökarna får under lättsamma former prova på flera olika yrken inom områden som teknik, bygg, service, design, natur, vård och IT. Samtidigt pågår spännande tävlingar där besökarna får se Sveriges yrkesskickligaste ungdomar tävla om en plats i Yrkeslandslaget. På hela området kommer det pågå olika aktiviteter, uppvisningar, uppträdanden och seminarier med fokus på yrkes- och utbildningsområdet. Det kommer även finnas utställare som företag, skolor och organisationer. På Yrkes-SM finns inspiration för alla åldrar!
Vad är prova på-aktiviteter för något?
Vid de flesta tävlingsytor finns även ”stationer” med prova på-aktiviteter där besökarna kan testa på olika yrkesmoment under roliga och lättsamma former. Till exempel kan besökaren testa klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer, göra blomsterarrangemang och mycket annat. Vid stationerna finns också möjlighet att ställa frågor till personer inom respektive yrkesområde.
Vilka yrken kan jag prova på under Yrkes-SM?
Det kommer finnas ett många olika yrken att prova på. Allt från plåtslagare, frisör, murare och VVS-montör till it-tekniker, guldsmed, kock, undersköterska och Visual merchandiser. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor till personer inom respektive yrkesområde
Vem får tävla i Yrkes-SM?
Ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning i ett representerat yrke. För att få tävla på Yrkes-SM får man inte vara äldre än 25 år.
Olika branscher arbetar på olika sätt men ofta kvalar ungdomarna in genom lokala och regionala deltävlingar arrangerade av respektive branschorganisation/yrkesnämnd.
Omkring 200 till 250 ungdomar tävlar i SM men flera tusen har genomgått kvaltävlingarna
För mer information, kontakta respektive yrkespartner
» Yrkespartner, wordskills.se, öppnas i nytt fönster
Vilka yrken tävlar man i?
På Yrkes-SM finns yrken representerade från alla möjliga branscher, som bygg, design, industri, it, service, vård och tekniksektorn. Exempel på yrken är florist, kock, murare, industrielektriker och webbutvecklare.
Hur tävlar man i ett yrke?
Respektive yrkespartner avgör tävlingens utformning. I varje yrke finns flera tävlingsmoment av varierande svårighetsgrad, som ofta sträcker sig över flera dagar. Uppgifterna ska vara likvärdiga moment i det verkliga arbetslivet.
Tävlingarna består ofta av flera olika moment som prövar den tävlandes förmågor och kunskap inom olika områden inom yrket. Ett tävlingsmoment kan utformas som ett rollspel, som exempelvis inom hotellreception och vård och omsorg.
Hur ser tävlingsprogrammet ut?
Alla yrken tävlar alla dagar. Vissa yrken har en längre sammanhållen tävling, exempelvis trädgårdsanläggarna som jobbar med samma uppgift hela tiden. Men detta ser olika ut för olika branscher.
Hur planerar vi vårt besök på Yrkes-SM på bästa sätt?
Skolor kan förbereda sitt besök genom att använda vårt handledningsmaterial:
» Handelningsmaterial, öppnas i nytt fönster
Alla besökare behöver planera så att de har gott om tid. Det är ett stort område med många olika aktiviteter. För att uppleva hela evenemanget räkna med att ni behöver cirka tre timmar.
Rekommenderas någon dag speciellt för besöket?
Nej, schemat är fyllt med spännande händelser alla dagar. Vill man vara med på prisutdelningen bör ni vara på plats under evenemangets tredje dag – torsdagen.
Hur tar vi oss till området för Yrkes-SM?
Det kommer att avgå lokalbussar från centralstationen i Växjö. Linje, 3, 4 och 8. Skolklasser i Kronoberg (åk 5, 6, 7, 8, 9 och gy åk 1) kommer att få erbjudande om gratis bussresor till och från evenemanget i samband med anmälan.
Hur gör man med lunch för elever?
Skolorna får själva stå för hantering av mat i samband med besöket. Det kommer att finnas plats på området där det går utmärkt att äta medhavd matsäck.
Finns det café/restaurang på området?
Ja det kommer vara möjligt att fika och äta på området.