YRKESPROGRAMMEN

Inom gymnasieskolan finns det 12 stycken nationella yrkesprogram och 6 stycken riksrekryterande yrkesutbildningar att välja mellan. Efter utbildningen på ett yrkesprogram ska det vara möjligt att börja jobba. Alla elever på ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under gymnasietiden. På Yrkes-SM medverkar yrken kopplade till samtliga yrkesprogram.

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Programmet har två inriktningar; fritid och hälsa samt pedagogiskt och socialt arbete.

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, renovera och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Programmet har fem inriktningar; anläggningsfordon, husbyggnad, mark och anläggning, måleri och plåtslageri.

EL- OCH ENERGIPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation. Programmet har fyra inriktningar; automation, dator- och kommunikationsteknik, elteknik samt energiteknik. 

FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med olika fordon eller transporter. Programmet har fyra inriktningar; karosseri och lackering, lastbil och mobila maskiner, personbil och transport.

HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med handel, administration och kommunikation. Programmet har två inriktningar; administrativ service samt handel och service.

HANTVERKSPROGRAMMET

Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Programmet har fem inriktningar; finsnickeri, florist, frisör barberare och hår- och makeupstylist, textil design samt övriga hantverk.

HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med turism, hotell- och konferensverksamhet inom besöksnäringen. Programmet har ingen inriktning.

INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med till exempel produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning  inom teknisk industri. Programmet har fyra inriktningar; driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt- och maskinteknik och svetsteknik.

NATURBRUKSPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med växter, djur, mark, vatten eller skog. Programmet har sex inriktningar; naturturism, djurvård, hästhållning, lantbruk, skogsbruk och trädgård.

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller butik. Programmet har två inriktningar; bageri och konditori samt kök och servering.

VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med tekniska system i byggnader som svarar för värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp samt med fastighetsservice. Programmet har fyra inriktningar; fastighet, kyl- och värmepumpsteknik, ventilation och VVS.

VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning. Programmet har ingen inriktning.