YRKESPROGRAM

Inom gymnasieskolan finns det 12 stycken nationella yrkesprogram och 6 stycken riksrekryterande yrkesutbildningar att välja mellan. Efter utbildningen på ett yrkesprogram ska det vara möjligt att börja jobba. Alla elever på ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under gymnasietiden. På Yrkes-SM medverkar yrken kopplade till många av yrkesprogrammen.

NATIONELLA YRKESPROGRAM

BARN och FRITID

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Programmet har två inriktningar; fritid och hälsa samt pedagogiskt och socialt arbete.

BYGG och ANLÄGGNING

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, renovera och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Programmet har fem inriktningar; anläggningsfordon, husbyggnad, mark och anläggning, måleri och plåtslageri.

EL och ENERGI

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation. Programmet har fyra inriktningar; automation, dator- och kommunikationsteknik, elteknik samt energiteknik. 

FORDON och TRANSPORT

Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med olika fordon eller transporter. Programmet har fyra inriktningar; karosseri och lackering, lastbil och mobila maskiner, personbil och transport.

FÖRSÄLJNING och SERVICE

Försäljnings- och serviceprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med handel och försäljning, marknadsföring och varuhantering. Programmet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

HANTVERK

Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Programmet har fem inriktningar; finsnickeri, florist, frisör barberare och hår- och makeupstylist, textil design samt övriga hantverk som bland annat guldsmed.

HOTELL och TURISM

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med turism, hotell- och konferensverksamhet inom besöksnäringen. Programmet har ingen inriktning.

INDUSTRITEKNISK

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med till exempel produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning  inom teknisk industri. Programmet har fyra inriktningar; driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt- och maskinteknik och svetsteknik.

NATURBRUK

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med växter, djur, mark, vatten eller skog. Programmet har sex inriktningar; naturturism, djurvård, hästhållning, lantbruk, skogsbruk och trädgård.

RESTAURANG och LIVSMEDEL

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller butik. Programmet har två inriktningar; bageri och konditori samt kök och servering.

VVS och FASTIGHET

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med tekniska system i byggnader som svarar för värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp samt med fastighetsservice. Programmet har fyra inriktningar; fastighet, kyl- och värmepumpsteknik, ventilation och VVS.

VÅRD och OMSORG

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning. Programmet har ingen inriktning.

RIKSREKRYTERANDE UTBILDNINGAR OCH LÄRLINGSUTBILDNING

FLYGTEKNIKUTBILDNINGEN

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta som mekaniker med flygplan eller helikoptrar. Programmet har två inriktningar flygplan och helikopter.

LÄRLINGSUTBILDNING

Gymnasial lärlingsutbildning är ett annat sätt att gå ett yrkesprogram. En elev som går lärlingsutbildning i gymnasieskolan genomför minst hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser. Lärlingsutbildning är ett alternativ inom alla yrkesprogram.

Gymnasial lärlingsutbildning

Källa: Skolverket